Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Ελληνικά
English
Αυξήστε το μέγεθος του κειμένου Μειώστε το μέγεθος του κειμένου Επαναφορά προεπιλεγμένου μεγέθους
ΕγγραφήΕίσοδος
ΔΑΣΤΑ

Oμαδική έκθεση αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ “Διάλογος #10: Τέχνη, Νέα Τεχνολογία και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης” στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Παλλήνης

Oμαδική έκθεση αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ “Διάλογος #10: Τέχνη, Νέα Τεχνολογία και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης” στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Παλλήνης
Oμαδική έκθεση αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ “Διάλογος #10: Τέχνη, Νέα Τεχνολογία και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης” στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Παλλήνης
Oμαδική έκθεση αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ “Διάλογος #10: Τέχνη, Νέα Τεχνολογία και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης” στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Παλλήνης
Oμαδική έκθεση αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ “Διάλογος #10: Τέχνη, Νέα Τεχνολογία και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης” στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Παλλήνης
 

Ο Δήμος Παλλήνης, η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, σας προσκαλούν στην έκθεση σύγχρονης τέχνης “Διάλογος #10: Τέχνη, Νέα Τεχνολογία και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης” στο “Κέντρο Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά” τo  Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 στις 19:00.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών:

Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου
Κυριακή Γονή
Μάριος Παύλου


Συμμετέχοντες φοιτητές του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης:

Κατερίνα Δέλκου
Μόνικα Πιστόλη
Παναγιώτης Ριτσώνης

Φτάνοντας στον 10ο Διάλογο, συμπληρώνουμε ένα πολύ παραγωγικό κύκλο που παρουσίασε μια σειρά σημαντικών έργων νέων δημιουργών, πρόσφατων απόφοιτων της ΑΣΚΤ και ανοίγουμε έναν νέο κύκλο εργασιών με θέμα, Τέχνη και Διατομεακότητα.  Ένα κύκλο που σκοπεύει να συμβάλλει στη συζήτηση που αφορά τις ίδιες τις διαδικασίες παραγωγής νέων και πειραματικών πρακτικών, όπως αυτές προκύπτουν από τη δημιουργική ανταλλαγή με άλλα γνωστικά πεδία. Οι Διάλογοι είναι μια κατεξοχήν πλατφόρμα τέτοιων πρακτικών καθώς προσκαλεί τους νεώτερους παραγωγούς, που μόλις έχουν βγει από την ακαδημία, να αναμετρηθούν με τις προκλήσεις του πεδίου.

Η νέα σειρά Διαλόγων επικεντρώνεται ακριβώς σε αυτή τη διερεύνηση και αφιερώνεται στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της διατομεακότητας. Εικαστικές τέχνες και τεχνολογία, αρχαιολογία, ανθρωπολογία, μουσική, πολιτικές επιστήμες, ιατρική, οικονομία, θα αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας.

Ο νέος αιώνας άνοιξε δείχνοντας όλο και περισσότερο ότι η απομόνωση της γνώσης σε επιμέρους κλειστούς τομείς δεν είναι απλά μη επιθυμητή αλλά αδύνατη. Η διεύρυνση των επιμέρους τομέων είναι μια αναπόφευκτη αναγκαιότητα καθώς τα διαφορετικά πεδία είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου. Παρόλαυτα, η συνεργασία, η ανταλλαγή και η εγκατάλειψη των στεγανών αποδείχτηκε μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση που δεν μπόρεσε εύκολα να επιτύχει τις υπερβάσεις, τις διευρύνσεις και κυρίως την απαγκίστρωση των εμπλεκόμενων από τις βεβαιότητες ανωτερότητας που κουβαλάει ο καθένας αφοσιωμένος στον τομέα του, ούτε τα συντεχνιακά συμφέροντα που διασφαλίζουν διάφορα προνόμια.

Στις περιπτώσεις εκείνες, όμως, που υπήρξε μια ριζική και αμερόληπτη υιοθέτηση μέσων, διαθέσεων και πρακτικών η ανταλλαγή συντέλεσε στη διεύρυνση των ορίων, στη δημιουργία νέων και αναπάντεχων μορφών πολύ πιο ευέλικτων και διεισδυτικών.  Στο πεδίο της τέχνης μια σειρά καλλιτεχνικών πρακτικών επιτέλεσης, έρευνας, καταγραφής, εκπαίδευσης, ακτιβισμού άλλαξαν τον τρόπο που παράγεται η τέχνη και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το έργο τέχνης και το καλλιτεχνικό υποκείμενο. Αυτό, όμως, δεν γίνεται αβίαστα καθώς πολλές φορές η υιοθέτηση άλλων μέσων είναι επιφανειακή και σχηματική. Στην καλλιτεχνική πρακτική, για παράδειγμα, υιοθετείται μια κατ΄ επίφαση επιστημονικότατα ενώ οι επιστήμονες, οι φιλόσοφοι, οι πολιτικοί επιστήμονες χρησιμοποιούν την τέχνη ως το ποίκιλμα που θα δώσει στην πρακτική τους μια θελκτική και προσβάσιμη όψη.

Στο 10ο Διάλογο καλούμε τους καλλιτέχνες να διερευνήσουν το πεδίο της τεχνολογίας και των νέων μέσων όχι όμως με τους τρόπους που η τεχνολογία άσκησε μια χωρίς προηγούμενο σαγήνη και οδήγησε σε hi-tech φόρμες χωρίς περιεχόμενο αλλά στους τρόπους που τα νέα μέσα και οι μηχανισμοί κοινωνικής δικτύωσης άλλαξαν ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, συνδεόμαστε με τους ανθρώπους και οργανώνουμε πεδία δράσης. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας αλλά και οι πρακτικές κοινωνικής δικτύωσης σε κυριολεκτικό ή συμβολικό επίπεδο θα αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας, επιχειρώντας να αναδείξουμε νέα ενδιαφέροντα υβρίδια που διευρύνουν τα όρια του κάθε πεδίου, επιδιώκοντας παράλληλα με αυτοκριτική και αυτοσαρκαστική διάθεση να αντιληφθούμε τη θέση μας μέσα σε αυτή τη συνθήκη.  Όπως σε ένα φεστιβάλ νέων τεχνολογιών και πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης,  η πληθωρικότητα των συναλλαγών και η έξαρση των συναντήσεων θα γίνει με τις παρεμβάσεις των καλλιτεχνών η αφορμή να ξεδιπλώσουμε (και με την συμβολή των παράλληλων δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια των Διαλόγων) την οργάνωση των δυνάμεων, τους ηγεμονικούς λόγους και την διαπλοκή συμφερόντων που διαπερνούν τις διαφορετικές πρακτικές του πολιτιστικού και  τεχνολογικού πεδίου,  να γνωρίσουμε cyborg υποκείμενα, τρόπους εικονικών σχέσεων και να προταθούν νέοι τρόποι (καλλιτεχνικής) δράσης μέσα σε αυτά τα πεδία.

Στο πλαίσιο των Διαλόγων διοργανώνονται δύο σημαντικές παράλληλες δραστηριότητες.

Εικαστικό Εργαστήριο. Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015, στις 11.00 οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες οργανώνουν καλλιτεχνικό εργαστήριο με θέμα Τέχνη, Νέα Τεχνολογία και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό για το κοινό με ελεύθερη συμμετοχή. Το εργαστήρι θα φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, δουλεύοντας και μαθαίνοντας τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. Οι καλλιτέχνες θα εισάγουν τους συμμετέχοντες στις πρακτικές της δουλειάς τους αλλά και στις ανατροπές, την κριτική, το παιχνίδι που εμπεριέχουν οι καλλιτεχνικές προτάσεις προκειμένου να αποκαλύψουν μια άλλη όψη των πραγμάτων.

Ομιλίες Καλλιτεχνών. Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, στις 19:00 οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες της έκθεσης, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό και θα μιλήσουν για την πορεία τους, τις μεθόδους τους, τους τρόπους έρευνας και παραγωγής του έργου τους.

Οι δύο αυτές παράλληλες δραστηριότητες έχουν σαν στόχο την επιπλέον ενδυνάμωση της σχέσης των θεατών με τη σύγχρονη τέχνη μέσα από μια συμμετοχική και ενεργή επαφή με τους καλλιτέχνες, το καλλιτεχνικό έργο και τις θεωρίες που το πλαισιώνουν. Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εμπλοκή του κοινού τονίζοντας τη σημασία της αλληλεπιδραστικής διαδικασίας στην επαφή με την τέχνη και μέσω της τέχνης με την κοινωνική πραγματικότητα.

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, 19:00
Διάρκεια έκθεσης έως και Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015


Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Παρασκευή 17:30 – 20:30, Σάββατο 10:00 – 13:00

Εικαστικό Εργαστήριο: Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015, 11:00-14:00
Ομιλίες Καλλιτεχνών: Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, 19:00


Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Αρβανίτης, Ελπίδα Καραμπά

Υπεύθυνος Προγράμματος για το Γραφείο Διασύνδεσης:
Γιάννης Σκαλτσάς, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών ΑΣΚΤ

Συντονισμός για το Γραφείο Διασύνδεσης: Έλενα Καρύμπακα

Κ.Ε.Ε.Τ ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΜΠΑ, Λεονταρίου 108, Κάντζα (πλησίον Μετρό Κάντζα)
Τηλ.: 210 6619937
 
 
 

 




 

 

επιστροφή