Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024
Ελληνικά
English
Αυξήστε το μέγεθος του κειμένου Μειώστε το μέγεθος του κειμένου Επαναφορά προεπιλεγμένου μεγέθους
ΕγγραφήΕίσοδος
ΔΑΣΤΑ

  

 

 

 

  

Βιογραφικό Σημείωμα

Γενικά για το Βιογραφικό Σημείωμα

Το Βιογραφικό Σημείωμα (Curriculum Vitae – CV) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομάτια της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας και περαιτέρω σπουδών. Πρόκειται για ένα κείμενο-εργαλείο, προσωπικό και ιδιαίτερο για τον καθένα, στο οποίο αποτυπώνονται η εμπειρία (σπουδαστική ή/και επαγγελματική), οι δεξιότητες και, ενδεχομένως, άλλα στοιχεία σχετικά με την προσωπικότητα του κατόχου του (π.χ., χόμπυ). Σκοπός του είναι να παρουσιάσει τον/ην κάτοχό του και, στην καλύτερη περίπτωση, να δημιουργήσει μία πρώτη θετική εντύπωση για αυτόν/ήν, κινώντας το ενδιαφέρον του εργοδότη ή ακαδημαϊκού υπεύθυνου.

Οι τρέχουσες αντιλήψεις περί βιογραφικού το θέλουν να μην υπερβαίνει τις δύο το πολύ σελίδες και να είναι συνοπτικό και άμεσο. Η παρουσίαση είναι εξαιρετικά σημαντική και γι’αυτό η βασική συμβουλή είναι να είναι καθαρό και ευανάγνωστο, χωρίς περιττές ‘εικαστικές’ παρεμβάσεις.

Πρέπει να τονιστεί ότι, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ένα CV για όλους, οι οδηγίες που δίνονται εδώ είναι γενικές. Ο εμπλουτισμός του CV με στοιχεία είναι απόφαση του ενδιαφερόμενου φοιτητή/αποφοίτου, σε συνεργασία ενδεχομένως με το προσωπικό του Γ.Δ. της Α.Σ.Κ.Τ. Ό,τι παρατίθεται στη συνέχεια υπόκειται πάνω απ’ όλα στην κρίση του ενδιαφερόμενου. Ο σκοπός, ωστόσο, είναι πάντα να κάνουμε μία καλή εντύπωση.

Μία βασική ερώτηση:

«Γιατί πρέπει το CV να είναι σύντομο;»

Ειδικά στις περιπτώσεις όπου ένα CV αποστέλλεται ως μέρος αίτησης για μία (δημοφιλή) θέση (εργασίας/σπουδών), ο υπεύθυνος που θα το δει κατά πάσα πιθανότητα θα έχει να δει και πολλά ακόμα. Αναμενόμενα λοιπόν, αν μετά από 30 βιογραφικά με παρόμοιες πληροφορίες, ο άνθρωπος αυτός βρεθεί μπροστά σε ένα ακόμα (το 31ο) που θα αναλύει με λεπτομέρειες τα προσόντα του κατόχου για 7 ή 10 σελίδες, πιθανότερο είναι να εκνευριστεί παρά να ενθουσιαστεί. Το μυστικό, λοιπόν, είναι να μπορέσει ο ενδιαφερόμενος να παρουσιάσει γρήγορα και αποτελεσματικά τον εαυτό του σε δύο το πολύ σελίδες, ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον του υπεύθυνου που θα το εξετάσει.

Σκοπός του βιογραφικού:

Η συνέντευξη!

Αν μπορούσαμε με μία λέξη να ορίσουμε το σκοπό του βιογραφικού σημειώματος, τότε η λέξη αυτή θα ήταν: «η συνέντευξη». Αυτό, βεβαίως, κυρίως στις περιπτώσεις αναζήτησης εργασίας. Αλλά και κατά την αναζήτηση μεταπτυχιακών σπουδών (ειδικά στις περιπτώσεις αιτήσεων για διδακτορικά) η κλήση σε συνέντευξη παραμένει ο επιθυμητός στόχος.

Ωστόσο, βιογραφικό και συνέντευξη συνδέονται και με έναν ακόμα ιδιαίτερο τρόπο: το βιογραφικό δεν ολοκληρώνει τον ‘κύκλο ζωής’ του με την εξασφάλιση της συνέντευξης. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι ότι, κατά τη συνέντευξη, οι άνθρωποι που θα τη διεξάγουν θα έχουν μπροστά τους το βιογραφικό του ενδιαφερόμενου υποψήφιου (εργαζόμενου / μεταπτυχιακού φοιτητή) και θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις πάνω στα στοιχεία που έχουν καταγραφεί εκεί. Επομένως, το βιογραφικό, κατά τη σύνταξή του, πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες τις οποίες ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος πρέπει να θεωρεί ότι θα χρειαστεί να εξηγήσει και να αναπτύξει. Είναι καλή πρακτική (α) ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος να έχει μαζί του το βιογραφικό του κατά τη συνέντευξη και, (β) σε περιπτώσεις όπου αποστέλλονται σε πιθανούς εργοδότες / ακαδημαϊκούς διαφορετικά μεταξύ τους βιογραφικά (δηλ. διαφορετικές εκδοχές με λίγο διαφορετικές πληροφορίες, ταιριασμένες στις απαιτήσεις της κάθε θέσης)*, ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος να κρατά ένα λεπτομερές και καλά τακτοποιημένο αρχείο με το τι έχει στείλει πού και να ανατρέχει σε αυτό αν κληθεί για συνέντευξη.

Ολοκληρώνοντας, πρέπει πάντως να επαναληφθεί ότι πραγματικός στόχος ενός βιογραφικού σημειώματος παραμένει πάντα η ακριβής, επιτυχής και ελκυστική παρουσίαση των προσόντων ενός υποψηφίου (εργαζόμενου ή σπουδαστή).

Θεματικές ενότητες βιογραφικού

Προσωπικά Στοιχεία

            Ονοματεπώνυμο

            Στοιχεία επικοινωνίας

Σπουδές / Εκπαίδευση

Επαγγελματική Εμπειρία

Ξένες Γλώσσες

Επιμόρφωση / Σεμινάρια

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Μελέτες / Άρθρα / Ομιλίες

Συστάσεις

Η παραπάνω δομή είναι μία από τις πιθανές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και, επειδή η ενότητα ‘Σπουδές / Εκπαίδευση’ παρουσιάζεται πρώτη, μπορεί να θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί καλύτερα στην ακαδημαϊκή αναζήτηση. Αντίθετα, για την αναζήτηση εργασίας, συνήθως η πρώτη ενότητα μετά από την υποχρεωτική εισαγωγή των προσωπικών στοιχείων είναι η ‘Επαγγελματική Εμπειρία’. Γενικά, καλό είναι το βιογραφικό να παραμένει ανοιχτό προς βελτίωση και τροποποίηση, με την προϋπόθεση ότι, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο ενδιαφερόμενος θα προσέχει πολύ τις όποιες μεταβολές και θα κρατάει λεπτομερές αρχείο του τι έχει κάνει.

Μία προαιρετική ενότητα που αφήσαμε έξω από την παραπάνω δομή είναι τα 'Προσωπικά Ενδιαφέροντα' (συνήθως στο τέλος πρίν από τις 'Συστάσεις'). Ειδικά σε περιπτώσεις πλούσιων βιογραφικών, το γεγονός ότι πρέπει να παρουσιαστούν πολλά στοιχεία μέσα σε περιορισμένο χώρο, καθιστά τη συγκεκριμένη ενότητα δευτερεύουσας σημασίας. Από την άλλη πλευρά, νέοι άνθρωποι με περιορισμένη εμπειρία΄, των οποίων τα βιογραφικά θα είναι αναγκαστικά σύντομα, καλό θα είναι να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν τη συγκεκριμένη ενότητα, ειδικά αν οι πληροφορίες σε αυτή μπορούν να δώσουν στον πιθανό εργοδότη/ακαδημαϊκό υπεύθυνο μία πληρέστερη εικόνα της προσωπικότητάς τους.

Η ενότητα 'Συστάσεις', τέλος, συχνά αναφέρει απλώς τη φράση "Διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος" (δείτε 'Συστατικές Επιστολές'

Χρονολογική παρουσίαση

Η πιο διαδεδομένη μορφή βιογραφικού σημειώματος είναι αυτή όπου τα διάφορα στοιχεία κατανέμονται αντίστροφα χρονολογικά, δηλαδή, ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο, προχωρούν στο αμέσως προηγούμενο, και ούτω καθεξής μέχρι το πιο απομακρυσμένο χρονικά. Για παράδειγμα: 

Οκτώβριος 2010 - Σεπτέμβριος 2011

MA in Social Work, Goldsmiths, University of London, UK

Οκτώβριος 2006 - Ιούλιος 2010

Πτυχίο Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογία), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Και ούτω καθεξής.

Άλλα σημαντικά σημεία

Το βιογραφικό δεν πρέπει να περιέχει ψευδείς πληροφορίες. Θυμηθείτε ότι, κατά τη συνέντευξη, θα κληθείτε να εξηγήσετε και να υποστηρίξετε αυτά που έχετε γράψει, ενώ, σε περίπτωση που σας προσφερθεί η θέση που ζητόυσατε, ο νέος εργοδότης/ακαδημαϊκός υπεύθυνος πιθανότατα θα περιμένει να μπορείτε κάνετε αυτά που έχετε ισχυριστεί ότι γνωρίζετε. Για τον ίδιο λόγο, προσπαθείστε να είστε ακριβής σε αυτά που γράφετε, αποφεύγοντας τις υπερβολές.

Μην ξεχνάτε να ενημερώνετε το βιογραφικό σημείωμά σας όταν προστίθενται νέα στοιχεία.

Αν έχετε κάνει πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα, καλό θα είναι κάθε φορά να προσαρμόζετε το βιογραφικό σας στις απαιτήσεις της θέσης, ώστε να μην κουράσετε με μη σχετικές πληροφορίες. Από την άλλη, καλό θα είναι να προσέχετε να μην αφήνετε χρονικά κενά στην παρουσίασή σας (δείτε και 'Σημείωση').

Φροντίστε ώστε η παρουσίαση του βιογραφικού σας να είναι η καλύτερη δυνατή: εξαλείψτε τα ορθογραφικά λάθη, και φροντίστε ώστε οι παράγραφοι και τα διαστήματα να είναι ξεκάθαρα και ομοιόμορφα. Γενικά, δώστε στο βιογραφικό σας τη σημασία που θα περιμένατε να δωθεί σε ένα εξαιρετικό και επαγγελματικά φτιαγμένο διαφημιστικό κείμενο.

* Σημείωση: Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιογραφικό πρέπει να θεωρείται ένα 'μόνιμο' και 'σταθερό' εργαλείο. Ωστόσο, κάποιες φορές και ειδικά σε περιπτώσεις υποψηφίων με πολύπλευρη εμπειρία είναι καλό το βιογραφικό να αφήνει απέξω προϋπηρεσία άσχετη με τη θέση για την οποία γίνεται η αίτηση - εκτός και αν ο υποψήφιος θεωρεί ότι οι σχετικές πληροφορίες θα εμπλουτίσουν την εικόνα του.